tisdag 12 juni 2012

Gotlandsguiden - Do´s and don´ts, del 2

Strand vid Gothem hammar.
Jag har fått en del frågor om do´s and don'ts på Gotland. Därför har jag satt ihop en guide. I del ett fokuserade jag på Visby. Här i del två kommer tips på vad du kan göra på hela ön.

Har du lite längre tid;
Och/eller vill se lite mer av ön skulle jag hyra en stuga på östra sidan. Det är generellt lite billigare och lite mindre folk än runt Visby. Kör Slitevägen österut. Har du kids kanske du måste till Pippiland i Kneippbyn, Lummelundagrottorna eller Boda borg. Men annars kan du lugnt köra på.

I Othemskorset tar du höger mot Åminne. Där finns en camping och en stor, långgrund strand som är populär bland barnfamiljer. Vill du ha lite mer avskildhet kör vidare mot Gothem hammar. En fin och typisk gotländsk kuststräcka med vindpinade tallar och stenstrand.

Åk till Östergarnslandet, vandra på stranden och uppe på Grogarnsberget. Otrolig utsikt och ett underbart landskap. Stanna till hos konstnären Anne Nilsson i Sysne som gör de sötaste djuren i betong och vars gård ligger underbart till ett stenkast från stranden. Gillar du betong ska du inte missa Tove Admans atelje och butik i närheten av Katthammarsvik eller Kattvik som alla gotlänningar säger. I Kattvik äter du så klart lunch på det familjeägda Katthammarsviks rökeri. Där kan du också köpa med dig rökta flundror, makrill eller något annat rökt.

I Ljugarn (som uttalas med långt u och långt a, Ljuuugaaarn) kan du smaka på lokala specialiteter på Smakrike. Mysigt ställe med god mat och trevlig personal. Vill du gå dit i juli bör du boka bord.

Fårö behöver en tur. Gör matsäck och åk över dagen. Mitt i sommaren är det ofta kö till färjan så starta tidigt. Sudersand är en fantastisk strand, lång med solstolsuthyrning, glasstånd och mycket folk. Beroende på hur det blåser kan det vara varmare i vattnet på andra sidan och då är Ekeviken eller Norsta Aurar att rekommendera. Den senare var förr en folktom strand men efter Mari Jungstedts böcker hittar nästan lika mycket folk dit som till Sudersand. Stranden är dock fortfarande magisk. Besök Fårö kyrka och Ingmar Bergmans grav, titta på raukar vid Langhammar och njut av ljuset i fiskelägret Helgumannen men missa för allt i världen inte multibullarna, vaniljbullarna och matbrödet på bageriet, Sylvies döttrar.

Åk inte till Sudret (öns sydligaste del) om du bara är ute efter att kolla in Humbugs.., jag menar Hoburgsgubben. Du lär bli besviken. Det är inte mycket till gubbe. Mer av en vanlig rauk. Men landskapet längst ner på Sudret är trollskt, vackert, häftigt, helt annorlunda från öns norra delar och helt klart värt en utflykt.

Åk den vackra Ekstakusten innan du tar båten från Klintehamn till Stora Karlsö. Ett fågelparadis där du bland annat kan se sillgrisslor, tordmule och ejder förutom måsar, trutar och tärnor. Stora Karlsö har också en massa växter som jag som norrlänning imponeras av exempelvis backtimjan som doftar ljuvligt när man lägger näsan mot marken. När du ändå är på den sidan om ön måste jag tipsa om hotell Djupvik som ligger i närheten av Klintehamn. Ett snyggt, stramt och alldeles underbart hotell med god mat, svalkande pool och härliga rum i en häftig miljö. Allt till fantastiska solnedgångar.
Det var nog allt, tror jag. Just det, ett sista tips och det här är nog mitt bästa. Följ och stanna till vid handskrivna skyltar såsom loppis, keramik eller liknande. Man vet aldrig vad som väntar.

4 kommentarer:

Lina H sa...

Tack tack tack. Klart vi kikar förbi. Ska bli trevligt att få spendera en vecka på Gotland. Kramis

Susanne Snäll sa...

Ni är så välkomna!

Anonym sa...

Nej, hvor er det fint!
Hilsen fra Danmark :)

Susanne Snäll sa...

Ja, visst är det! Men Danmark har sina ställen också. Skagen ska ju vara magiskt.