Kvällens middag blev både nyttig, helt vegetarisk och klimatsmart. Spetskål, mina vänner, är det nya gröna. Elegant, krispig och mild i smaken. God att gratinera eller stuva. Jag hittade ett recept på Tasteline. Med smak av timjan och apelsin. Sånt har man ju alltid hemma. Eller så springer man iväg med bebisen i Babybjörnen och kompletteringshandlar.
Tyvärr kan jag inte stoltsera med en helt köttfri måndag då jag kastade i mig rester från helgen till lunch med ena foten på lillemans babysitter. Älgfärsbiffar med fetaost.
Så här gjorde jag gratängen:
1 spetskålshuvud
2 msk smör
2-3 msk mjöl
4-5 dl mjölk (jag tog 2,5 lätt- & 2,5 mellan)
1 hackad vitlöksklyfta
2 tsk torkad timjan
1 apelsin, skal och juice
1 dl riven ost (jag använde parmesan)
Liten scharlottenlök
Salt och peppar
Dela spetskålen i bitar. Smält smör och blanda med mjöl, späd med mjölk. Låt koka upp. Blanda i vitlök, timjan och apelsin. Låt småkoka på svag värme. Salta och peppra. Skär lök i bitar och blanda med kålen i en form. Rör ner den rivna osten i såsen och häll över kålen. Gratinera i ugnen i ca 175 grader i 30 minuter eller till kålen är mjuk.
Inte heller denna gång blir det någon bild. Gratinerad spetskål må smaka himmelskt men är inte så himla snygg på bild, om jag säger så.
måndag 13 februari 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Har du någon bild på den där spetskålen?
Jag ska se till att ta en. Måste bara skaffa en ny spetskål.
Skicka en kommentar