tisdag 5 oktober 2010

Ät svenska äpplen för helvete!

Som norrbottning fascineras jag av att kunna gå ut i trädgården och plocka ett äpple och äta direkt. Jag anser att det är en lyx som alltför många inte tar vara på. Mamma och pappa fick ett äppelträd i present en gång och det planterades på en solig plats på gräsmattan. Det trädet hade det tufft och det var inte bara för att det fick vara målstolpe när vi spelade fotboll utan för att äppelträd i norra Sverige sällan dignar med frukt. Jag tror att det är för kallt helt enkelt.

Jag tycker precis som Mats-Eric Nilsson på Svd att det är ytterst provocerande när folk köper äpplen från Argentina eller Spanien när det finns fullt av svenska äpplen både i butiken och hemma i folks trädgårdar. Det finns så mycket man kan göra av alla äpplen och det är så synd att låta dem förstöras.

Bland annat kan man göra superenkel äppelmos att ha på gröten. Jag hittade receptet på Sporty Spice blogg och gjorde två laddningar i helgen. Svärfar stod för äpplena och jag fixade moset.

  • Skala och kärna ur 6-8 äpplen. (Jag tog tre olika sorter Gravsteiner, Stenkyrka och nått som jag tror hette nr 1.)
  • Skär i mindre bitar och lägg i en kastrull
  • Häll på 1/2 - 1 dl kallt vatten
  • Koka på svag värme i ca 20 minuter eller till äpplena blivit mosiga
  • Stöt eller mixa äpplena. (Jag använde en potatisstöt och lät några bitar vara lite större för ett mer chunky mos.)
  • Jag tillsatte en aning vaniljsocker men det går att utesluta. Vill man ha ett sötare mos är det bara att tillsätta socker.
De som kör den bilen registreringsskylten har fattat.

8 kommentarer:

MilouK sa...

Hur mycket socker ska man ha i då?

MilouK sa...

Erkänn att du googlade sporty spice blog för att hitta den riktiga sporty spice blog?!

Susanne Snäll sa...

Milou, INGET slår den riktiga Sporty Spice. Och hur mycket socker man ska ha beror på hur söt man vill att moset ska bli och man vill slösa sina kalorier på mos. Jag tog en halv tesked vaniljsocker mest för att jag inte hade vaniljstång hemma.

MilouK sa...

Ja men... för den som inte har något omdöme så här första gången,100 dl eller 10 eller 1?

Såg förresten på BBC News i morse att Mel B gör dokusåpa om sitt eget liv i USA. "It's a scary life". Det måste vara nyhetstorka.

På tal om nyhetstorka. Ska vi äta frukost någonstans där terroristerna inte öppnar eld, helst?

Susanne Snäll sa...

Snarare 1 tesked. Om du ska lyxa ta 2.

Andreas och jag håller på att säkerhetsklassa olika frukostställen och har hittills strukit 7-11 på Centralen, Starbucks på Arlanda och mysiga kafeet granne med Riksdagen. Nu återstår ett kafé i Farsta, ett dygnet runt öppet kebabställe i Södertälje och automatkaffe ombord på en skärgårdsbåt.

Marit Johansson sa...

Jag håller med - Helt idiotiskt att köpa frukt som odlats på andra sidan jordklotet när det finns svenska. Jag tror inte folk tänker längre än näsan räcker!

Susanne Snäll sa...

Marit, det är dessutom superpräktigt att koka mos på egna äpplen. Lite äckligt präktigt, faktiskt.

Marit Johansson sa...

Ha ha...Ja det är ganska äckelpräktigt!