tisdag 12 oktober 2010

Att planera är halva resan

Jag räknar veckorna och jag räknar dagarna. Det är mindre än två veckor kvar tills jag sitter omsvept i min Honey Grey-gråa cashmersjal med ett glas vin och en bra film på väg över Atlanten. Jag har växlat dollar med ett leende (kurs 6,84 och jag känner mig rik), laddat kameran och fyllt guideboken med post-it lappar.

Jag samlar sedan några år på artiklar och resetips till städer och platser jag gärna vill besöka. Jag läser, river ut, printar, skriver en anteckning i min iPhone eller gör en mental notering i bakre delen av hjärnan. En mysig pub, stans godaste pizza, grym shopping, krämigt italienskt kaffe, en marknad du inte får missa. Jag har en mapp för London, Vietnam, Barcelona, Paris och naturligtvis New York.

Nu har jag tagit fram New York-mappen. Den är tjock, papper sticker ut på alla sidor, allt ligger huller om buller men det gör mig ingenting. Jag tar fram den nästan andäktigt. Äntligen kan jag frossa i tipsen utan att bli förbannad. Äntligen kan jag läsa, drömma och planera. Äntligen ska jag dit igen.

Jag har några must-do:s. Saker som jag missade sist eller som jag läst att man inte får missa.
  • En promenad längs The High Line hand i hand med pojkvännen
  • En drink i sky baren på Rockefeller Center i skymning
  • Besök på MoMa och deras stora museibutik
  • Brooklyn Bridge med obligatoriska Kodak moment på Manhattans sky line

Jag gör en packningslista. Gympaskor, jeans, sköna tröjor som går lätt att ta av och på när man ska prova. En kofta om det är kallt. Handskar, mina Acneskor och en fin blus till kvällen. Jag skriver en shoppinglista som utgår från hotellet i downtown Manhattan och sträcker sig norrut genom Soho, Greenwich och Chelsea. Fokus ligger på amerikanska märken såsom Donna Karan, Diane von Furstenberg, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Marc Jacobs och så lite Gap, Levis, Banana republic och Anthropologie.

Jag rotar lite bland tipsen, kryssar för och kryssar över. Jag fyller på mina listor och kollar kartan. Att planera är faktiskt halva resan.

2 kommentarer:

Anja Avis sa...

-Ska vi åka till USA?
frågade Jonas mig häromdagen, just med tanke på den billiga dollarn.
-Boka!
svarade jag, men jag har ännu inte sett röken av någon biljett. Det kanske blir en överraskning?!

Vad kul! Det låter som det blir en toppenresa!

Susanne Snäll sa...

När jag var i NYC sist sa jag att man borde åka hit minst en gång per år. Det är fyra år sedan. Men nu blir det äntligen av.

Den som väntar på något gott...