fredag 27 november 2009

Fem saker jag saknar i Stockholm

I dagens DN listar På stan-redaktionen 10 saker som de saknar i Stockholm och trots att jag älskar den här stan är jag inte sen att haka på. Jag får ihop fem saker.

1. Fjäll – Hammarbybacken, Ekeröbacken och sopberget i Huddinge i all ära men nog saknar stan några riktigt höga snö-året-runt-klädda berg i stadssiluetten.

2. Skyskrapor – Skatteskrapan och DN-skrapan är ju höga hus men inte är det några skyskrapor, eller hur? Många vill bo centralt och utrymmet är begränsat så varför inte bygga på höjden? Alla älskar väl Manhattan?

3. Schysst billig amerikanskmexikansk restaurangmat – VARFÖR kan man inte få sig en stor nachotallrik med salsa, ost, sour cream och god guacamole på riktig avokado på lokal i den här stan? Kom inte och säg att man ska gå till Taco Bar för det kan man faktiskt inte. Mer icke amerikanskmexikansk mat får man leta efter. Amerikanskmexikansk mat är ju varken dyr eller komplicerad. Hur svårt kan det vara?

4. Rejäl vinter- Jag blir glad och på gott humör när det snöar och det lyser ju upp och blir så fint julhelgslikt när Kungsgatan är vit. Visst är det skönt när det är +10 grader, torrt väder och sol i november, december och januari men hur kul är det med regn, mörker och mer regn? Eller hur glad blir man av mörker, plusgrader, slask och avgassmutsig snö i januari?

5. Ett par riktigt bra after-work ställen - där det inte är så trångt att fredagsvinet hamnar på blusen än i munnen. Tänk en avslappnad vinbar gärna med lite soft livemusik dit inte ALLA går och där du inte behöver slå dig fram till baren, där det finns lediga stolar, inte har vansinnigt höga priser och som ändå känns cool.

Sen fattar jag inte varför man ska lägga energi på att julstäda? Då är det väl bättre att släcka lamporna och göra som Mark Levengoods mamma, tända några extra stearinljus istället. På det sättet spara du energi. Både din egen och världens.