söndag 22 november 2009

Nattbak

Att kunna sova utan problem är en gåva. Att gå och lägga sig, somna och sova hela natten utan problem är något som vi alla eftersträvar. Att låta kroppen vila, ladda batterierna och vakna utsövd för att kunna ta sig an ännu en ny dag är en styrka. Men det är inte lätt. Ibland är det rent av omöjligt. Vi är väl många som ligger där runt fyra-tiden, vrider oss, suckar, byter ställning, räknar timmarna tills vi måste stiga upp, räknar timmarna vi fått sova och räknar får för att återigen kunna glida in i drömmarnas värld.

I perioder sover jag riktigt dåligt. Ibland jobbar jag flera timmar på natten. Jag försöker lösa kluriga arbetsuppgifter, söker utvägar på jobbiga problem, funderar på relationer till kollegor och lägger upp planer för framtida arbete. Jag skriver listor, gör mentala kom ihåg-lappar och har jag riktigt tur föds en och annan genomförbar idé. Men det är inte bra. På natten ska man slappna av, sova och låta hjärnan jobba i viloläge. Jag har fått en del bra och en del mindre förslag på vad man kan göra för att undvika sömnproblemen. Det handlar om att ha rutiner, träna, äta rätt och lära sig slappna av. Och visst, det bra att jobba förebyggande, men hur lätt är det när man ligger där klarvaken, allt är tyst och mörkt, folk sover överallt och det enda som hörs är pojkvännens lugna andetag?

Men det bästa tipset fick jag från P3 Populär. (Det kan ha varit Hanna Fahl från återvinningsintervjun med Tilde Fröling.) Tänk dig att du bakar en sockerkaka. Jag brukar välja en chokladsockerkaka för jag älskar choklad. Det funkar varje gång. Det är svårt att halka in på jobbgrejer när du koncentrerar dig på bakning. Såvida du inte är bagare, förstås

Du börjar med att ta fram formen, sätter på ugnen och tar fram alla ingredienser. Ägg, socker, mjöl, bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk, kakao, ströbröd etc. Utgå sedan ifrån receptet steg för steg.
1. Jag knäcker två ägg och blandar med 2 dl strösocker. Jag vispar tills det är vitt och fluffigt.
2. Jag blandar 2,25 dl mjöl, 1 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker, 3 msk kakao och lite salt osv. Jag brukar somna innan jag smällt smöret. Jag har hittills aldrig lyckats baka en hel nattkaka. Grymt tips! Tack P3!

4 kommentarer:

MilouK sa...

Jag har sömnproblem som du, och jag brukar fokusera på en promenadrunda som jag brukade ta som barn, där jag kan varenda sten, grop och snårbuske. Det brukar faktiskt hjälpa. Dessutom är det lugnande att mentalt förflytta sig till en plats man tycker om. Jag ska prova sockerkakan nästa gång.

Susanne Snäll sa...

Tack Mamma Milou! Bra tips! Jag känner hur mina bara barnfötter känns mot den svala hårt sammanpressade jorden på stigen, hur jag trär smultron på strå och doften farfars tomater.

Anna sa...

Och känslan av att trampa i kobajs i Östens ladugård, springet av chinchillan i buren och babsens svans mot köksgolvet

Susanne Snäll sa...

Åh, OM jag kommer ihåg den varma och smetiga men inte helt obehagliga känslan. Fast guud, vad svårt det var att få bort bajset från mina fina röda träskor med kurbitsmönster.