fredag 5 november 2010

Välj ekologiskt och närproducerat!

Det finns många anledningar till att välja ekologiskt och närproducerat när du handlar. Bland annat för att du inte ska få i dig en massa tillsatser och gifter som inte är bra för kroppen men också för att produktionen av varorna påverkar miljön och klimatet på ett negativt sätt.

Genom att välja närproducerade och säsongsvaror minskar du klimatpåverkan genom att undvika långa transporter. Forskare på universitetet i Almeria i Spanien har kommit fram till att du genom ditt näringsintag orsakar två ton CO2-släpp! varje år.

Genom att välja ekologiska alternativ undviker du varor som gärna suger åt sig gifter. The Daily Green listar 12 varor som du helst ska köpa ekologiskt. Listan toppas inte helt oväntat av kött, mjölk och kaffe. Men också persikor, jordgubbar, paprikor och potatis är riktiga giftsugare och finns det inte ekologiska alternativ välj något annat. Är din butik dålig på att erbjuda ekologiska varor. Prata med din handlare, byt butik eller välj att prenumerera på Årstiderna som också levererar dina varor till dörren. De säljer numer även kött, fisk och middagslådor.

2 kommentarer:

Anja sa...

Skulle gärna vilja, men varken Årstiderna eller någon annan liknand firma levererar till någon dörr i Kiruna :( Här får man snällt hämta sin icke närproducerade, men kravmäkrkta morot från Coop.

Susanne Snäll sa...

Men å andra sidan äter du väl närproducerad och ekologisk ren och röding lite då och då?