onsdag 3 november 2010

Jag föredrar kaffe framför te - eller en analys av kongressvalet i USA


"One person can make a difference and everyone should try." Citatet är John F Kennedys och står på en mugg jag köpte på JFK-museet i Boston förra veckan. Muggen är i perfekt storlek för mitt morgonkaffe och citatet är lika aktuellt idag som för femtio år sedan.

Barack Obama gick till val på budskapet om Change - förändring. Igår förlorade demokraterna majoriteten i representanthuset. Många amerikaner, en hel del demokrater som röstade på Obama, är besvikna på hur lite förändring presidenten har åstakommit under sina två år. En del kan naturligtvis skyllas på den dåliga ekonomin men en del menar att han ramlat i framgångsfällan och glömt att vårda relationen till sina anhängare. Ett förödande misstag när mittenväljarna är illojala och lika gärna röstar republikanskt. Andra, många republikaner men också demokrater, är missnöjda med de förändringar som Obama faktiskt har gjort bland annat sjukvårdsreformen. Tea Party-rörelsen med bland annat Sarah Pahlin som frontfigur har vuxit sig stark under den senaste tiden och som kan ses som en reaktion mot Obamas politik. Rörelsen använder samma kampanjmetoder som Obama gjorde under sin kampanj med fokus på gräsrötterna och sociala medier och har lockat många anhängare. Tea party-anhängarna röstar nästan uteslutande på republikanerna.

Med republikansk majoritet i kongressen gäller det för president Obama och demokraterna att samarbeta med republikanerna för att få igenom förändring under de kommande två åren. "En person kan göra skillnad och alla borde försöka." Det är dags för Barack Obama att visa att det går.

Inga kommentarer: